Don Zivko Kustic

18. srpnja povodom 10. godišnjice smrti don Živka Kustića, grkokatoličkog svećenika i propovjednika te novinara i dugogodišnjeg urednika u Glasa Koncila održat će se misa zadušnica u Pagu. Misu zadušnicu u paškoj zbornoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodit će zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić u 19 sati.

Nakon mise, u atriju Kneževa dvora u Pagu održat će se tribina s početkom u 20 sati na kojoj će sudjelovati zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić, svećenik rodom iz Paga don Dario Tičić te povjesničar sa Sveučilišta u Zadru prof. dr. Zlatko Begonja i autor knjige „Živko Kustić: Neustrašivi glas Crkve u Hrvata“ Marino Erceg.

Organizatori: Glas Koncila, paška župa Uznesenja Blažene Djevice Marije i Turistička zajednica Grada Paga.

BIOGRAFSKE CRTICE

Živko Kustić (Split, 12. prosinca 1930. - Zagreb, 18. srpnja 2014.).

Živko Kustić odrastao je u Pagu. Za grkokatoličkog svećenika zaređen je 1958. godine, a prve su mu svećeničke službe bile na Žumberku, kao župnika u Mrzlom Polju i u Sošicama.

U Glas Koncila dolazi 1963. godine, na samim početcima tadašnjega katoličkoga dvotjednika. Uređivanje lista preuzima 1972. i na mjestu urednika bio je do 1990. godine. Osobito je ostao upamćen po svojoj rubrici „Pismo seoskoga župnika“ koju je potpisivao pod pseudonimom „don Jure“. Također, bio je i autor uvodnih komentara u Glasu Koncila koji su u okolnostima komunističke diktature tumačeni i kao stav cjelokupne Crkve o nekim političkim pitanjima. U vrijeme Jugoslavije više je puta sudski progonjen.

Uz kardinala Franju Kuharića jedan od protagonista crkvenih zbivanja druge polovice 20. stoljeća. Među projektima koje je uz svoje plodno novinarsko stvaralaštvo inicirao istaknuto mjesto zauzimaju Vjeronaučna olimpijada (koja se održava i danas) te ciklus jubilejskih hodočašća „Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata“ (1975. - 1984.). Kao svećenik, novinar i rado slušani propovjednik obišao je i dijelove svijeta u kojima su živjeli iseljeni Hrvati - od Europe i Sjedinjenih Američkih Država, preko Južnoafričke Republike, sve do Australije i Novoga Zelanda.

0
0
0
s2smodern